Un moment artistic susținut de un grup folcloric din Piatra Neamț în curtea unității medicale a adus liniște și puțin bucurie în sufletul personalului medical și o rază de speranță pentru pacienții a căror unică șansă la viață este transplantul.

Danil Tulugea, Ștefan Birtalan, Sânzienele și medici IC Fundeni

După o zi plină de semnificații istorice, în care toate gândurile noastre, ale românilor, au călătorit peste timp și s-au îndreptat către eroii neamului din toate timpurile, astăzi a fost o zi în care au fost omagiați eroii vii, de la Institutul Clinic Fundeni. Medicii, asistenții medicali și toți cei care de mai bine de un an luptă cu bolile grave ale pacienților lor și se chinuie să-i țină în viață și chiar să-i salveze, au dus o luptă acerbă și cu pandemia de coronavirus, pentru că pacenții lor, afectați de boli foarte grave, sunt extrem de sensibili și virusul i-ar ucide.

Astăzi, Asociația Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS, împreună cu grupul vocal „Sânzienele” din Piatra Neamț, a oferit un spectacol-omagiu acestor EROI care își pun în slujba vieții toată priceperea, toată știința și toată voința și sunt în stare să dăruiască viața după moarte, prin transplant, cu mâinile lor de aur, adevărate prelungiri ale mâinilor lui Dumnezeu.

Georgiana Carmina Șerban Axinte, profesor al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, ea însăși salvată „de două ori” de acești medici, așa cum mărturisește, a venit la București împreună cu „Sânzienele” pe care le coordonează, pentru a oferi personalului medical și pacienților de la Fundeni „un strop de bucurie, un pic de alinare și multă, multă empatie și respect”, prin intermediul unui program artistic specific românesc.

Danil Tulugea, vicepreședinte LIVERTRANS, spune că a fost „un gest simbolic, prin care noi, membrii Asociației Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS, cu ajutorul acestor fete minunate, ne-am dorit să ne exprimăm respectul și recunoștința față de cadrele medicale greu încercate de pandemia de COVID-19 și să le transmitem mulțumirile pacienților transplantați. În același timp ne dorim să transmitem românilor că este important să conștientizeze că donarea de organe este un gest pe cât de altruist pe atât de Dumnezeiesc, pentru că astfel sunt salvate vieți care altfel nu au nicio șansă. Medicii sunt și ei oameni, care însă cu ajutorul donatorilor pot transforma moartea în viață. Nu au timp să le fie frică, nu au timp să se gândească la condițiile vitrege în care uneori sunt nevoiți să lucreze, iar de multe ori nu știu ce să le răspundă pacienților lor care-i bombardează cu neliniștile lor. Reușesc însă întotdeauna să-și adune puterile și să le dea curaj, în speranța că un organ salvator va veni la momentul potrivit, că familia unui înger donator nu va lăsa să se piardă acea părticică de viață care poate salva alte vieți”.

Danil Tulugea și Sânzienele

Luați prin surprindere, medicii IC Fundeni au fost emoționați de gestul prin care li s-a mulțumit pentru efortul pe care-l fac, dar pentru a respecta regulile sanitare, doar câțiva reprezentanți ai personalului medical s-au întâlnit cu cei care i-au omagiat. Ceilalți, împreună cu pacienții, au privit de la ferestre, s-au bucurat și au aplaudat.

Prof. univ. dr. Liana Gheorghe, șefa Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Institutului de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni, împreună cu medicul Speranța Iacob, le-a mulțumit Sânzienelor și reprezentanților LIVERTRANS pentru gestul lor și au subliniat, totodată, că prin astfel de gestui se pot disemina informații despre importanța donării de organe, despre faptul că DONAREA ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ, iar un astfel de mesaj este necesar să ajungă la cât mai mulți oameni. „Numai astfel pot fi învinse prejudecăți și pot fi salvate multe vieți prin transplantNu mai este un secret pentru nimeni că transplantul, în general, și chirurgia de transplant în special, înseamnă câteodată un test extrem de greu și pentru echipa medicală, care are un rol important atât în pregătirea transplantului, cât și ulterior, în urmărirea pacientului transplantat. Pentru unii dintre pacienții aflați pe listele de așteptare nu există  mâine, ca să nu mai vorbim de săptămâna sau luna viitoare, pentru a putea fi salvați. De la domnul profesor Irinel Popescu am învățat cu toții că a doua viață primită pe masa de operație stă în mâna medicului,  a donatorului și a lui Dumnezeu. Și trebuie să se întâmple ACUM. Dar pentru a se putea ajunge la transplant este nevoie de DONATORI. Iar anul acesta au fost puțini, deși potențiali donatori au fost poate mai mulți ca niciodată. Pandemia însă a îngreunat activitatea medicilor, iar pe de altă parte, a împuțiat numărul celor care s-au mai putut gândi la viața celorlalți”, a subliniat prof. dr. Liana Gheorghe.

Prof. Dr Liana Gheorghe a mulțumit Sânzienelor

La rândul ei, Georgiana Axinte mărturisește că a simțit nevoia să vină la București, la Institutul Clinic Fundeni, pentru că știe că „Dumnezeu lucrează prin oameni, iar eu pot confirma acest lucru, pentru că am fost martoră de mai multe ori în viață. Mulțumesc Doamne! Este ruga mea zilnică, pentru că mi-a fost dat să întâlnesc, în cele mai grele momente ale vieții mele, oameni minunați. Aceștia sunt întreaga echipă de la Institutul Clinic Fundeni, în frunte cu dl. Prof. Irinel Popescu. Pentru ei, pacientul este în primul rând om și apoi bolnav. Profesionalismul, compasiunea, prietenia și respectul pentru pacienți sunt calități deosebite ale întregului colectiv. Ceea ce facem noi astăzi, prin prezența mea alături de elevele mele ce formăm grupul vocal «Sânzienele» din Piatra Neamț, prin scurtul nostru recital, în curtea Spitalului Fundeni, este un gest de recunoștință infimă față de ceea ce simt pentru acești oameni, ÎNGERI SALVATORI, care mie mi-au salvat viața nu o dată, ci de două ori. Alături de colegii transplantați, dorim totodată să aducem în prim plan importanța donării de organe, acest gest nobil, prin care persoanele aflate în suferință au o a doua șansă la viață. Se spune că «Îngerii cântă frumos, sufletul îi ascultă, dar viața este pe pământ». Spune DA, donării de organe!” – este mesajul pe care tânăra îl transmite tuturor oamenilor.

Dr Speranța Iacob, Georgiana Axinte

Transplantul a apărut ca o necesitate medicală și în anumite cazuri este singura soluție de a reda sănătatea și chiar viața unor oameni. Poveștile, mărturiile lor, sunt adesea postate pe Internet, pentru că după transplant au trăit un miracol pe care simt nevoia să-l împărtășească și altora.

Medicii, la rândul lor, duc cu ei încărcătura emoțională din timpul fiecărei operații de transplant sau prelevare și toți spun că fiecare intervenție este un gest de mare responsabilitate. Nici pacienții transplantați și nici echipele medicale nu uită gestul extraordinar al familiei unui pacient aflat în moarte cerebrală, care își dă acordul prelevării de organe de la ființa dragă. Ei știu că „este un gest de altruism extrem, rezultat din dragoste, iar dragostea este Dumnezeu”. Iar gestul medicilor este ca „o rugăciune” pentru donatorul care n-a putut fi salvat, dar care după moarte dăruiește viață altor oameni, de obicei necunoscuți. Astfel, durerea și suferința se pot transforma în speranță și bucurie.

Sânzienele și Prof. Dr. Liana Gheorghe

Profesorul Irinel Popescu este cel care în urmă cu 21 de ani efectua cu succes, împreună cu echipa sa, primul transplant hepatic din România, la Institutul Fundeni. Este cel care a pus România pe harta transplantului hepatic din Europa și din lume, atât din din punct de vedere al numărului de proceduri, cât și al complexității lor și al sutelor de vieți salvate. Din păcate, anul acesta, din cauza pandemiei și din lipsă de donatori, s-au realizat doar 15-16 transplanturi de ficat.

Prof. Irinel Popescu și Dr Crina Stefanescu

În acest context, Asociația Transplantaților de Ficat din România – LIVERTRANS face un apel emoționant la adresa autorităților, cerându-le public, să încurajeze donarea de organe, prin programe de conștientizare. „Vrem speranță pentru cei cu foarte puțină speranță. Îi vrem pe oamenii cu inimi mari alături de cei aflați în suferințăCine a fost încercat de boală poate să intuiască lupta teribilă pe care suferinzii, în cazul nostru cei cu ciroză hepatică ori cancer hepatic sau alte boli terminale ale ficatului, o dau zi de zi. Școala românească de transplant este apreciată în toată lumea și trebuie sprijinită”, a subliniat Dr. Crina Ștefănescu, președintele Asociației Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS, trăgând un nou semnal de alarmă față de scăderea drastică a donatorilor, în ultimii ani.

Sursa: sanatateabuzoiana.ro