Ziua Națională a Transplantului, celebrată alături de medicii care dăruiesc “viață după moarte”

Da, pentru VIAȚĂ!

Zi mare pentru Transplantul Românesc. Asociația LIVERTRANS (Asociația Transplantaților de Ficat din România) a sărbătorit ieri, 31 mai, în ultima luna a primăverii, la Academia Română din Capitală, a 15-a editie a Zilei Naționale a Transplantului. Evenimentul a reunit atât pacienții transplantați cât și medicii care, prin măiestria și priceperea lor au reușit să înfăptuiască minuni, dăruind “viață după moarte”.

Începând din 2005, în România se sărbătorește anual acest eveniment care marchează salvarea a sute și sute de vieți de pacienți pentru care actul de donare înseamnă “Da, pentru VIATA!”. Ediția din acest an a fost una cu totul și cu totul specială, pentru că numărul donatorilor identificați de Agenția Națională de Transplant (ANT) sub conducerea medicului chirurg Radu Zamfir a crescut considerabil în numai două luni. De la preluarea mandatului (martie 2019), dr. Zamfir a reusit sa pună din nou pe roate ANT, obținând un număr de 30 de donatori în moarte cerebrală. Aceasta în condițiile în care anul trecut, această activitate a fost mult sub asteptări și sub cifrele anilor precedenți.

Evenimentul de la Academia Română a fost deschis de mesajul transmis de care Ministrul Sanatatii prin intermediul dlui Tiberiu Bradatan ,urmat de o conferinta de presa ,in cadrul careia dnul Prof.dr.Irinel Popescu si dr. Radu Zamfir au raspuns la intrebarile jurnalistilor si discursuri ale invitatilor.

Evenimentul s-a încheiat cu un mars pentru sanatate si o sedință foto la care au participat atât pacienții, cât si medicii salvatori de vieți.

Asociația LIVERTRANS militează pentru conștientizarea populației asupra importanței actului de donare! Românii trebuie să înțeleagă că un organ donat va salva cel puțin o viață, iar cei dragi, pentru care, din păcate medicina nu mai poate face nimic, vor continua să trăiască într-un alt trup, printr-un acord de donare “DA, pentru VIATA!”.

IMPORTANT! Un singur donator poate salva nu una, nu două, ci chiar cinci vieți! DA, pentru VIAȚĂ!

Da, pentru VIAȚĂ!

CUTREMURĂTOR: În 2018, în România s-au făcut DOAR 69 de transplanturi de ficat, iar în Italia… 1245!!!

Moment istoric pentru transplantul hepatic din România!

Astăzi, 19 februarie 2019, Asociația LIVERTRANS (Asociația Transplantaților de Ficat din România) a semnat un acord de colaborare cu reprezentanții a patru asociații italiene (Asociația Ritorno Alla Vita, ACCIR – Asociația Circolo Imprenditori Italiani in Romania, ALB – Asociația Lucani nei Balcani și ACI – Asociația Cuochi Italiani).

Protocolul are ca scop dezvoltarea unui cadru de colaborare, propice sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța vitală a actului de donare de organe în România. De asemenea, cele două părți își propun să contribuie la identificarea și reducerea numărului de probleme cu care se confruntă în momentul de față programul național de transplant, precum și îndreptarea atenției instituțiilor asupra situației transplantul din țara noastră.

Reprezentanții italieni sunt deciși să împărtășească românilor experiență bogată pe care o au în legătură cu modul în care se desfășoară, în Italia, programul de transplant. Ei vor să le arate românilor care au fost pașii urmați în Italia pentru educarea populației cu privire la importanta uriașă pe care o reprezintă acordul de donare a organelor. O simplă semnătura poate salva mai multe vieți! DA, pentru VIAȚĂ!

În Italia există un cadru legislativ clar, simplificat. Sistemul bine pus la punct de autoritățile italiene a dus la creșterea încrederii populației în actul de donare de organe, dovadă fiind și numărul uriaș de transplanturi care se realizează anual în peninsulă.

“Am să va dau un singur exemplu. Comparativ cu România, unde în 2018 s-au efectuat 69 de transplanturi de ficat, în Italia, tot în 2018, au avut loc 1245 de astfel de intervenții salvatoare de vieți. De ce? Pentru că italienii au înțeles importanța actului de donare, au înțeles că prin gestul lor pot salva oameni de la moarte!”, a explicat Enzo Manicone, președintele Asociației Ritorno Alla Vita.

Acordul s-a încheiat astăzi la sediul Institutul Clinic Fundeni din Capitală, în prezența “parintelui transplantului hepatic din România”, profesorul dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic ”Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni, dar și a chirurgului Doina Hrehoreț, singura femeie din Europa de Est care face transplant hepatic și unul dintre cei 4 chirurgi români care efectuează asemenea intervenții complexe.

Ca un prim pas al acestei colaborări pe 9 martie 2019, în localitatea italiană Potenza va avea loc un eveniment la care atât pacienți români cât și italieni, dar și personalități marcante din lumea medicală și a transplantului de organe vor vorbi public despre actul de donare, despre importanța acceptării ideii de consimțământ în vederea prelevării de organe de la un donator în moarte cerebrală.

Asociația LIVERTRANS va fi prezentă la eveniment și va oferi, ulterior, informații presei despre cele discutate pe 9 martie la Potenza, Italia. Printre cei care vor lua cuvântul se numără și Gheorghe Penea, primul caz reusit de transplant de ficat din România, pacientul căruia prof. dr. Irinel Popescu i-a redat viața acum 19 ani, în aprilie 2000.

IMPORTANT! Un singur donator poate salva nu una, nu două, ci chiar cinci vieți!

DA, PENTRU VIAȚĂ!

Apel la ratiune pentru viata pacientului

Noi, pacientii cu nevoie de transplant si transplant, urmarim cu interes si ingrijorare dezbaterile din spatiul public cu privire la activitatea de transplant din tara noastra.

Semnalam ca toate comentariile facute cotidian in diferite spatii media, toate cu tenta negativa asupra activitatii de donare, transplant si monitorizare, afecteaza in primul rand sansa la o noua viata pentru pacientii inscrisi pe listele de asteptare. Acest lucru poate fi confirmat de catre medicii specialisti si coordonatorii de transplant, prin faptul ca apartinatorii pacientilor in moarte cerebrala, in cea mai mare parte, nu-si mai dau consimtamantul pentru donare, reducand astfel sansa celor care asteapta un transplant. Datele statistice europene, aratau ca in 2016 Romania se situa pe penultimul loc ca nr. de donatori la 1 milion de locuitori. Acum, in 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc (si tindem sa picam si de pe acesta!!!), urmare a faptului ca in anul trecut nr. donatorilor a scazut dramatic, ajungand la cca 50% fata de 2016. Poate nu intamplator aceasta scadere a inceput, a continuat si continua, de cand s-a adus in dezbatere publica activitatea de la ICUTR Cluj.

Apelul nostru este ca in cadrul dezbaterilor sa participe medicii specialisti, dar si pacienti beneficiari de transplant, pentru ca informatia transmisa sa fie corecta si completa. In acelasi timp, consideram ca mesajele ar trebui sa prezinte si partea pozitiva a activitatii: beneficiile activitatii de transplant, caracterul legal si benefic al actului donarii, nevoia si importanta donarii pentru salvarea de vieti.

Prezentarea continua si repetata DOAR de informatie negativa, aparuta in diferite medii jurnalistice, determina, pe de o parte, ca publicul sa nu mai fie de acord cu donarea, iar pe de alta afecteaza prestigiul intregului corp medical si performantele medicale obtinute in decursul anilor (unele in premiera). In plus, induce si neincredere in randul pacientilor pentru a se mai inscrie pe listele de asteptare in vederea efectuarii unui transplant.

Increderea se castiga greu si se pierde repede.Efectul pozitiv generat de o suta de stiri reale despre transplanturi reusite poate fi anulat de o singura informatie negativa.
Ne dorim ca organele competente sa investigheze si sa probeze orice incalcare a legii in materie, cei care au dovezi, probe, sa le prezinte celor in drept pentru a se clarifica acuzele vehiculate in spatiul public, iar activitatea de transplant sa se inscrie intr-un ritm normal in concordanta cu nevoile pacientilor.

 

Gheorghe Tache,
Președinte ATR

Dr. Crina Ștefănescu,
Președinte LIVERTRANS

In urma comunicatului remis presei in data de 09 ianuarie 2018, de catre Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) si Asociatia Livertrans, Ministerul Sanatatii a invitat organizatiile de pacienti cu transplant si nevoie de transplant, la o dezbatere a proiectului “Legii transplantului uman”, in data de 11.01.2018, ora 11.

Organizatiile de pacienti reprezente la dezbatere au fost: ATR, Livertrans si Asociatia Romana de Transplant Pulmonar (ARTP).

S-au dezbatut:

  • accesul transparent al pacientului la transplant si in conditii de siguranta;
    completarea atributiilor Agentiei Nationale de Transplant (ANT) si extinderea acestor pe toate segmentele activitatii de transplant: de la declararea potentialului donator in moarte cerebrala, la monitorizarea starii post transplant pe toata durata de viata a grefei;
  • completarea competentelor ANT la nivelul recomandarilor directivelor europene in materie;
  • criterii clare de alocare teritoriala a organelor de catre ANT;
  • modul in care centrele de transplant asigura transparenta criteriilor si procedurilor de chemare, selectare si informare a potentialilor receptori;
  • modul de interconectare a ANT cu centrele de transplant pentru o gestionara la nivel national a indicatorilor privind: listele de asteptare, numarul procedurilor de transplant efectuate, evolutia pe termen scurt si lung a pacientilor in stare post transplant etc.;
  • dezvoltarea si diversificarea activitatii de transplant de catre ANT.
  • Un alt punct adus in discutie a fost relationarea cu Eurotransplant.
  • Am inaintat D-lui Ministru criteriile actuale de alocare a grefelor pe care noi le sustinem !

In urma dezbaterilor, s-a agreat cu dl. conf. dr. Florian Bodog, Ministrul Sanatatii, ca atunci cand proiectul de lege este definitivat, inainte de a fi trimis in Parlament, acesta sa mai fie analizat inca o data in aceeasi formula. Cu totii ne dormim ca legea care va rezulta sa aiba in centru interesul pacientului, sa fie cat mai completa, clara si operationala.

Asociatia Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS – reactie la declaratiile ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu

Asociatia Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS isi exprima ingrijorarea fata de declaratiile domnului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, referitoare la „nereguli grave” descoperite de Corpul de Control al MS, la Agentia Nationala de Transplant. Consideram ca afirmatiile potrivit carora „pacientii de pe listele de asteptare pentru transplant nu beneficiaza intotdeauna de sanse egale. Este posibil ca un pacient sa fie in varful listei de asteptare, sa existe un organ compatibil pentru acest pacient dar totusi nu el sa fie cel care intra in sala de operatie” sunt de natura a descuraja donatotii de organe, dupa ce noi, asociatiile pacientilor transplantati, impreuna cu medicii experti in domeniul tansplantului, am facut eforturi mari pentru a determina populatia sa constientizeze importanta donarii si a operatiei de transplant si datorita generozitatii oamenilor au fost salvate sute de vieti.

Consideram, totodata, neintemeiate afirmatii privlnd existenta „unor fenomene care indica suspiciuni cu privire la corectitudinea alocarii organelor pentru transplant”, atata vreme cat exista o Lege a Transplantului cu reguli foarte stricte, atat pentru medici cat si pentru donatori si pentru primitorii unui organ.

Tinem sa precizam ca pentru a se putea realiza transplantul, prioritar nu este locul pacientului pe lista de asteptare, ci compatibilitatea pacientului cu donatorul, astfel incat organul transplantat sa nu fie rejectat de organism. Este posibil ca un pacient aflat pe o lista de asteptare sa fie nevoit sa astepte multi ani pana cand apare un organ compatibil, la fel de bine cum un alt pacient poate avea norocul sa apara un organ compatibil si sa se poata realiza transplantul dupa cateva luni de la inscrierea pe lista de asteptare.

Nu stim care sunt conditiile identificate de Corpul de Control al MS pentru realizarea transplantului pulmonar si urmarirea posttransplant a pacientilor care ar beneficia de aceasta procedura, dar putem afirma ca in cazul transplantului de ficat, despre care vorbim in deplina cunostinta de cauza, cei cateva sute de pacienti care am beneficiat de un transplant de ficat putem afirma fara teama de a gresi ca au fost respectate absolut toate normele si principiile legale, morale si medicale si ca nimeni nu a fost nevoit sa dea ceva personalului medical, dupa cum nici nu a fost favorizat pe principiul „vedetismului”, asa cum s-a afirmat. Singurele lucruri care au contat au fost compatibilitatea si eligibilitatea.

Este regretabil ca domnul ministru al Sanatatii a facut afirmatii generalizate care trezesc suspiciuni asupra intregului proces de transplant care se realizeaza in Romania si care pot pune in pericol activitatea de transplant, cu consecinte extrem de grave asupra pacientilor a caror ultima speranta este sa primeasca un organ salvator. Daca au fost decsoperite nereguli punctuale, rugam Ministerul Sanatatii sa le faca publice, dar sa nu lase sa planeze suspiciunile asupra tuturor centrelor si a tuturor medicilor care realizeaza transplant in Romania, activitate pentru care Romania a fost apreciata in ultimii ani de catre Agentia Europeana de Transplant, atat pentru numarul tot mai crescut de operatii cat si pentru calitatea acestor interventii, realizate cu succes (dovada stau pacientii, care traiesc si duc acum o viata normala).

Rugam, de aceea, Ministerul Sanatatii si pe domnul ministru Vlad Voiculescu sa revina cu clarificari referitoare la afirmatiile facute in ultima saptamana, astfel incat potentialii donatori sa isi poata recapata increderea ca pot dona!

Noi traim datorita Programului de Transplant ,a eforturilor echipelor medicale conduse de dnul Prof.dr. Irinel Popescu si a generozitatii familiilor donatoare si vom face tot ce este necesar ca sperantele pacientilor care asteapta un organ salvator sa nu fie spulberate!

Dr. Crina Ștefănescu,
Președinte LIVERTRAN

Solidari cu medicii si pacientii de la Fundeni, Asociatia Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS apeleaza la toate persoanele apte de donare sa faca un gest altruist si sa contribuie la salvarea unor vieti.

Despre informațiile difuzate de postul de televiziune „Realitatea Tv” referitor la faptul că, în ciuda legislației stricte din România care interzice traficul de organe, ar exista persoane dispuse să-și vândă un lob din ficat

Referitor la accidentul aviatic din 20 ianuarie 2014, din zona Pasului Ursoaia, la limita dintre județele Cluj și Alba, în care a fost implicat un avion ce transporta cadre medicale

Asociatia Transplantatilor de Ficat LIVERTRANS se simte datoare sa ia atitudine in urma situatiei cel putin trista creata in jurul transplantului suferit de actorul Alexandru Arsinel fata de care in loc sa ne bucuram ca inca mai poate reprezenta o valoare in tara asta si sa ne bucuram ca medicii romani au ajuns la performante uimitoare in privinta transplantului de organe, a devenit un subiect de divizare a populatiei din aceasta tara in urma declaratiilor domnului Emanuel Ungureanu.