Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a publicat procedura pe care trebuie sa o urmeze pacientii cu hepatita virala C pentru a avea acces la tratamentul interferon-free.

Pentru intocmirea dosarelor medicale necesare in tratamentul fara interferon al hepatitei C si cirozei hepatice C au fost distribuite catre medici 2.145 de vouchere. 925 de pacienti au intrat in posesia acestor vouchere, in baza carora au fost efectuate investigatii pentru 801 pacienti. Pana in prezent laboratoarele au prelucrat un numar de 457 de seturi de investigatii. Rezultatele investigatiilor efectuate pana acum arata ca doar 60% dintre pacienti indeplinesc criteriile necesare pentru accesul la tratament fara interferon.

“Medicii specialisti care au primit voucherele trebuie sa evalueze cu responsabilitate pacientul caruia ii recomanda efectuarea setului de investigatii, tinand cont de criteriile de includere in tratament. Voucherele au fost distribuite strict pentru intocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fara interferon”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Conform procedurii CNAS, pacientul cu bilet de trimitere de la medicul de familie si cardul de sanatate se va prezenta pentru consultatie si evaluare la un medic specialist din unul din centrele desemnate din tara. Mai multe informatii privind procedura pentru accesul la tratamentul interferon-free AICI.