În efortul medicilor de a salva cât mai multe vieţi, în ultimul secol, aceştia s-au preocupat de descoperirea de noi şi noi metode de tratament, iar odată cu avântul deosebit al aparaturii şi tehnicii medicale s-a ajuns la transplantul de organe şi ţesuturi la subiecţi umani.

„Transplantul a apărut ca singura soluție de a reda nu numai sănătatea, dar chiar viața unor oameni” Prof. Dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu a început să scrie istoria transplantului hepatic în România din 1997, când a introdus această metodă teraputică, în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Această operație, considerată până nu de mult, imposibilă, ne-a transformat pe noi, pacienții transplantați  în miracole medicale.

De la etapa de pionierat (1997) s-a trecut la stadiul de procedeu de rutină, începând cu aprilie 2000 (când a avut loc primul transplat hepatic cu supraviețuirea bolnavului Gheorghe Penea, puteți citi în Testimoniale povestea lui Miracolul ca fapt divers).

În toamna anului 2000 a fost efectuat și primul transplant de la donator viu, Timea Balogh (de la mamă la fiică), indicaţia fiind atrezia biliară.

Prof. Dr. Irinel Popescu a organizat prelevări multi – organ la nivel național, a coordonat alocarea organelor, a stabilit parteneriate internaționale.

Toate aceste eforturi s-au finalizat cu inființarea ANT-ului (Agenției Naționale a Transplantului) în 2005, alegerea ca Președinte al Consiliului Științific al ANT semnificând recunoașterea contribuțiiei la inființarea unui program național de transplant de organe și țesuturi în România.

Din 2006 acest program a fost acceptat și finanțat oficial de Ministerul Sănătății.

În 1997 a luat ființă Asociația Profesională “ROMTRANSPLANT” care va juca un rol important, atât pe plan științific, cât și pe plan organizatoric, în dezvoltarea transplantului românesc.

Președintele ROMTRANSPLANT este, din 1997 până în prezent, Prof.Dr. Irinel Popescu, iar secretar general, Prof. Dr. Mihai Voiculescu.

Din 1999, România are un reprezentant în Comisia de Transplant a Consiliului Europei (Prof.Dr. Irinel Popescu), ceea ce permite adoptarea imediată a prevederilor europene și va conduce, în final, la adoptarea unei noi legi a transplantului, adaptată cerințelor europene, în anul 2006.

Cele 5 congrese naționale, cu participare internațională, ale acestei asociații (1998 – Cluj-Napoca – președinte Prof.Dr. Mihai Lucan; 2000 – București – președinte Prof.Dr. Irinel Popescu; 2002 – Tg.Mureș – președinte Prof.Dr. Radu Deac; 2004 – Constanța/Eforie Nord – președinte Prof.Dr. Vasile Sârbu și 2006 – Cluj-Napoca – președinte Prof.Dr. Mihai Lucan) au reprezentat momente de referință din toate punctele de vedere.

Este de menționat în mod deosebit congresul din anul 2000 (București) când, la deschiderea lucrărilor, Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Orotodoxe Române, a prezentat un discurs extrem de important, în care, pe de o parte, a exprimat acordul BOR pentru prelevarea de organe de la decedați în moarte cerebrală, iar pe de altă parte a susținut donarea de organe, ca gest definitoriu pentru creștini.

După anul 2006 a început o colaborare cu echipa profesorului S.G. Lee de la Seul unde mai mulți membri ai Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni s-au specializat în transplantarea ficatului de la donator în viaţă. În urma modificărilor tehnice aduse procedeului de transplant hepatic cu hemificat drept de la adult, numărul acestor procedee a crescut, iar rezultatele s-au îmbunătățit. În anul 2011 au fost efectuate, în premieră pentru România, transplant cu ficat împărţit pentru doi adulţi și transplant dual de la două donatoare în viață. Între 2000 şi 2006, numărul operațiilor de transplant nu a depășit un număr de 20 proceduri pe an.

POZA – La împlinirea a 15 ani de transplant hepatic în România. Prof.Univ.Dr. Irinel Popescu împreună cu (de la stânga la dreapta): Gheorghe Penea (primul pacient transplantat), Gavril Paraschiv (transplantat in toamna anului 2000) și Gheorghe Badea (al doilea transplantat).

În anul 2005 s-a înființat Agenția Națională de Transplant, iar pe 27 iunie 2005 s-a constituit Asociația Transplantaților de Ficat din România LIVERTRANS.

LIVERTRANS este o rezultată a excelenței în medicină, contruită în timp și se datorează minunatelor echipe de transplant coordonate și conduse de părintele Școlii Romanesti de Transplant Hepatic, Prof. Dr. Irinel Popescu.

Începând cu anul 2005, în România se sărbătorește, urmând modelul european, Ziua Națională a Transplantului, în cursul primăverii fiecărui an, eveniment care marchează salvarea a sute și sute de vieți de pacienți pentru care actul de donare înseamnă 

DA PENTRU VIAȚĂ!

Anul 2012 (decembrie) a marcat un eveniment remarcabil și anume instituționalizarea a peste 45 de coordonatori de transplant intraspitalicești și anesteziști însărcinați cu identificarea potențialilor donatori. Această decizie a fost posibilă cu ajutorul Prof. Dr. Francis Delmonico (președinte TTS) și a Dr. Mirela Busic (președinte SEEHN) în urma a două vizite de lucru efectuate în România la invitația coordonatorului național de transplant Dr. Victor Zota.

Făcând o muncă voluntară 100%, acești profesioniști și o campanie prodonare minunat realizată, au reușit să situeze România pe primul loc în Europa în anul 2013 ca și procent de creștere a activității de transplant (o creștere cu 100% față de anul 2012). Acest trend ascendent s-a menținut și în anul 2014, România având în acel moment o activitate de transplant la nivelul standardelor europene.

Era momentul de recunoaștere internațională a Școlii Românești de Transplant Hepatic!

Cea mai bună perioadă pentru transplantul de organe a fost 2013-2014. ”Atunci s-au salvat sute de vieți

Din păcate din 2015, numărul donatorilor este în scădere, desi listele cu pacienți care așteaptă un transplant sunt din ce în ce mai lungi.

Efectul pozitiv generat de sute de știri reale despre transplanturi reușite poate fi anulat de o știre falsă cu privire la “vânzarea de organe” sau “transplant pt VIP-uri”. Știrile negative susținute de anumite medii descurajează donatorii, cadrele medicale implicate în transplant și înseamnă MOARTE pentru pacieții aflați pe lista de așteptare! Este trist și dureros de adevărat!

În 20 de ani s-au efectuat 1030 de transplanturi și ne gândim câte vieți ar mai fi fost salvate dacă se menținea trendul din 2013.

Criza coronavirus a încetinit și mai mult donarea de organe și implicit salvarea de noi vieți.

Românii au dovedit întotdeauna generozitate și înțelegere față de bolnavii a căror viață se poate salva doar prin transplant, se știe că Un singur donator poate salva nu una, nu două, ci chiar cinci vieți, și pe viitor avem speranță pentru cei cu foarte puțină speranță.

Asociatia este o mare familie. Dacă doriți să ne cunoașteți, vă invităm să accesați fiecare filă a acestui site.

Sunteți invitați la sărbătoarea noastră anuală, să ne priviți în ochi bucuria cu care ne trăim a doua viață.

Și pentru că acum ne citiți, vă rugăm să vă alăturați clipei noastre de reculegere în memoria tuturor celor care au transformat înfrângerea și moartea în biruință și VIAȚĂ.

Recunoștința noastră fără de sfârșit.

„Pentru mine nu exista mâine. Și dintr-o dată, dar așa, ca soarele, a apărut șansa de a face orice, mâine”. „A însemnat viață pentru mine, da. Mai aveam o săptămână, două, trei”Pacient transplantat