Anul 2000 reprezintă un an cheie pentru transplantul de ficat în România. La 25 de ani distanță, acad. prof. dr. Irinel Popescu a făcut declarații emoționante, exprimându-și recunoștința pentru echipele care i-au fost aproape pentru salvarea de vieți.
În 1963, se făcea primul transplant hepatic din lume. Thomas Starzl și echipa sa, la Denver (Colorado, SUA), au deschis o nouă eră în tratamentul bolilor hepatice. A urmat o lungă perioadă de pionierat. Și dificilă! În SUA, Anglia, Franța și Germania, echipe medicale își asumau să facă transplant de ficat, dar era considerată o ”metodă experimentală”. Dificultatea extremă a operației era principalul obstacol.
În 1967, același Thomas Starzl a făcut primul transplant… cu supraviețuire. Doar în 1983, a fost acceptat ca metodă terapeutică, în urma Conferinței de consens de la NIH (National Institute of Health) din SUA.
Pe la sfârșitul anilor `80, în România, la Spitalul Fundeni, începeau pregătirile pentru transplantul hepatic. Se întâmpla la Spitalul Fundeni, unitatea cu cea mai adecvată infrastructură, cu cea mai mare experiență în tratamentul bolilor hepatice, dar și spitalul în care fusese efectuat primul transplant renal, în anul 1980 (Eugeniu Proca și col.)
Echipa profesorului Irinel Popescu a făcut prima operație reușită de transplant hepatic în anul 2000
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu este medic chirurg în cadrul Institutului Clinic Fundeni din București și are competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și transplant hepatic, chirurgie esofagiană, chirurgie oncologică, chirurgie laparoscopică, chirurgie robotică.
Anul 2000 reprezintă un an de important pentru România. La vremea respectivă, echipa profesorului Irinel Popescu a realizat prima operație reușită de transplant hepatic din spațiul românesc (de la donator decedat). Odată cu salvarea de la moarte a lui Gheorghe Penea, profesorul Irinel Popescu a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, trecând de la etapa de pionierat, la stadiul de procedeu de rutină.
Prof. dr. Irinel Popescu, medic primar chirurgie generală, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, a adus mulțumiri tuturor celor implicați la succesul transplantului hepatic în această perioadă de 25 de ani.
“Supraviețuiri de peste 20 de ani”
“Iată, în transplantul de ficat, avem supraviețuiri de peste 20 de ani. Este prima oară când vorbim despre termen lung în transplant, cu o calitate foarte bună a vieții. Astăzi, în România, sunt peste 1300 de oameni transplantați. Sunt copii, care au crescut, și au dat naștere altor copii. Sunt adulți care și-au văzut multe vise împlinite în acest interval de timp.
La acest ceas aniversar, aș dori să aduc o serie de omagii unora dintre cei care au contribuit la succesul transplantului hepatic în perioada dificilă a pionieratului, dar care astăzi nu mai sunt printre noi. Aduc mulțumiri celor care sunt aici de față, cei pe care îi omagiez, în primul rând, un pios omagiu profesorului Dan Tulbure, fără de care Programul de transplant hepatic nu ar fi fost posibil.
De asemenea, aduc un omagiu unor personalități din străinătate, care ne-au onorat cu prietenia, s-au implicat activ în programul nostru de transplant și au contribuit la succesul de care vorbeam. I-aș menționa pe Thomas Starzl, părintele transplantului hepatic în lume, pe Domenico Forti de la Spitalul Niguarda din Milano și de a Spitalul Universitare din Essen
Dintre cei prezenți, mulțumim domnului profesor Vladimir Beliș, care a contribuit esențial la legislația de transplant inițială, precum și la stabilirea regulilor și criteriilor morții cerebrale, care a permis utilizarea donatorilor în moarte cerebrală și mulțumim domnului profesor Radu Deac și dânsul fost președinte al Agenției Naționale de Transplant și pionier al transplantului cardiac, una din marile personalități ale transplantului din România.
Școala de la Fundeni
La Institutul Clinic Fundeni s-a format o școală. Deja, de mulți ani, s-a produs un schimb de generații. Principala datorie a unei creatori de școală este să formeze o generație mai bună, pentru că medicina progresează, iar fiecare generație are datoria să realizeze mai multe decât precedenta, pe umerii căreia s-a ridicat. De aceea, îi urez mult succes în continuare profesorului Vlad Brașoveanu, cel care conduce în momentul de față Programul de transplant hepatic din Institutul Fundeni și elev al Școlii de Chirurgie de la Fundeni. Școala de la Fundeni a contribuit la crearea altor programe de transplant hepatic.
Fac două remarci, respectiv o pioasă amintire prietenului și profesorului meu Vladimir Hotineanu, cel care a înființat Programul de Transplant Hepatic de la Chișinău. Și felicitări deosebite familiei dr. Doris și Florin Andronescu, pentru curajul de a aborda o metodă de o asemenea complexitate într-un spital privat.
Nu îi putem menționa pe toți, dar tuturor le datorăm imens
La realizarea transplantului hepatic au contribuit medici gastroenterologi, chirurgi, specialiști ATI, imagiști, radiologi, infecționiști, imunologi, transfuziologi, microbiologi, dar și asistenți și asistente medicale în sala de operație, în sala de ATI, pe secție sau în procese de urmărire a bolnavilor. Toți merită, în egală măsură, felicitări și mulțumiri. Poate în niciun alt tip de intervenție nu sunt atât de mulți oameni anonimi, fără de care reușita nu ar fi fost posibilă. Doresc să le aduc un omagiu colectiv, pentru că nu îi putem menționa pe toți, dar tuturor le datorăm imens.
Mulțumiri personale soției mele, pe care o iubesc și care mi-a fost alături la bine și la rău și mi-a oferit liniștea sufletească pentru a depăși obstacolele și a merge mai departe. Să îi mulțumim Sfântului mucenic Gheorghe, sfântul ocrotitor începând de astăzi a transplantului hepatic, care ne-a ajutat să ducem la capăt cu bine cele două operații efectuate în aprilie și mai 2000, a spus Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu.
Sursa: dcnews.ro
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Leave a Reply