În 2000, au fost transplantați, în total, 8 pacienți de către echipa prof. Irinel Popescu, care a efectuat primul transplant de ficat în România. Cea mai mică era Timeea. Ea a primit de la mama ei, când avea doar 1 an, un fragment din ficat. A continuat o viață normală, a urmat o facultate, și-a întemeiat o familie și este, la rândul ei, mamă. 

În 1963, se făcea primul transplant hepatic din lume. Thomas Starzl și echipa sa, la Denver (Colorado, SUA), au deschis o nouă eră în tratamentul bolilor hepatice. A urmat o lungă perioadă de pionierat. Și dificilă! În SUA, Anglia, Franța și Germania, echipe medicale își asumau să facă transplant de ficat, dar era considerată o ”metodă experimentală”. Dificultatea extremă a operației era principalul obstacol. 

Pe la sfârșitul anilor `80, în România, la Spitalul Fundeni, începeau pregătirile pentru transplantul hepatic. Se întâmpla la Spitalul Fundeni, unitatea cu cea mai adecvată infrastructură, cu cea mai mare experiență în tratamentul bolilor hepatice, dar și spitalul în care fusese efectuat primul transplant renal, în anul 1980 (Eugeniu Proca și col.)

25 de ani de viață. Astăzi, pacienții primelor operații cu supraviețuire, de transplant hepatic, își pot spune povestea

Prima etapă a constat în transplanturi experimentale și stagii de pregătire în străinătate.

Primul transplant hepatic din țara noastră a fost efectuat pe 21 iunie 1997, dar prima operație cu supraviețuire a avut loc pe 15 aprilie 2000, efectuată de echipa prof. Irinel Popescu, la pacientul Gheorghe Penea, urmată foarte repede (la 5 mai 2000) de cea de-a doua, la pacientul Gheorghe Badea. Marea sărbătoare a Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruință, s-a dovedit de bun augur! Amândoi pacienții sunt astăzi în viață și pot povesti ce au însemnat pentru ei cei 25 de ani care au trecut.

În anul 2000 au fost transplantați în total 8 pacienți, dintre care 6 au supraviețuit. Între aceștia se numără Timeea Balogh, primul transplant cu fragment de ficat de la mamă la copil, efectuat cu ajutorul unei echipe de la Universtitatea Essen din GermaniaTimeea avea atunci 1 an de zile. Astăzi a terminat o facultate, și-a întemeiat o familie și este mama unui copil.

La Spitalul Fundeni (devenit din anul 2000 Institutul Clinic Fundeni) prof. Irinel Popescu a dezvoltat primul program de transplant hepatic din România, cel care va deveni ”programul mamă” al transplantului hepatic românesc.

Un pas important l-a reprezentat înființarea Agenției Naționale de Transplant în anul 2005 ceea ce a permis creșterea numărului de operații. În iunie 2005 a fost înființată și Asociația pacienților transplantați hepatic (Livertrans), care va avea un rol important în susținerea activității de transplant. Din anul 2005  în România a fost introdusă Ziua Transplantului, după modelul european, o sărbătoare a triumfului vieții și o bucurie de a se revedea a tuturor celor care alcătuiesc comunitatea transplantului hepatic: pacienți, personal medical, presă și toti cei care dintr-un motiv sau altul au devenit membri ai acestei comunități.

În anul 2010 s-a ajuns la 50 de transplanturi hepatice, din acest moment programul de la Institutul Clinic Fundeni devenind un program cu „volum mare” conform criteriilor internaționale.

Până în anul 2013 au fost efectuate, practic, aproape toate tipurile de transplant care se efectuează astăzi în lume: de la donator în moarte cerebrala si de la donator în viață, cu hemificat drept sau stâng, cu ficat întreg sau cu ficat împărțit, transplant dual, transplant auxiliar, etc.

În același timp, în Institutul Clinic Fundeni profesorul Irinel Popescu a consolidat o școală de transplant hepatic și a format o nouă generație de specialiști care s-au specializat atât în țară cât și în străinătate și s-au pregătit să preia ștafeta de la generația pionierilor.

Anul 2013 a fost anul de virf al programului de la Fundeni, cu 122 de transplanturi. Mortalitatea postoperatorie a coborât sub 10% iar supraviețuirea la distanță a ajuns la cca 70%, cu o calitate a vieții satisfăcătoare.

Venise momentul extinderii activității de transplant hepatic.

În anul 2013, cu sprijinul prof. Irinel Popescu, au fost deschise două noi centre, la Spitalul Republican din Chișinau și la Spitalul Sf. Maria din București.

Ulterior echipa de la Fundeni a ajutat la deschiderea de centre de transplant hepatic la Spitalul Sf. Spiridon din Iași (2016), Spitalul Sanador din București (2020), Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” (2022) din București și Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof.Dr. Octavian Fodor din Cluj-Napoca (2024).

Toate aceste programe au fost dezvoltate pe baza experienței acumulate în Institutul Clinic Fundeni și cu sprijinul specialiștilor din acest institut. 

Treptat s-a produs o binevenită schimbare de generație. Un fenomen care pe de o parte era firesc, iar pe de altă parte constituie cea mai bună dovadă a faptului că în România există astăzi o puternică școală de transplant hepatic. Această nouă generație continuă munca pionierilor, la un alt nivel, acela al medicinei timpurilor noastre. Ca exemple, în transplantul de ficat de la donator in viață este folosită de rutină microchirurgia și a fost introdusă prelevarea laparoscopică a ficatului de la donator.

De la început lupta pentru donatori a fost o permanență în transplantul românesc, cu suișuri și coborâșuri. În anii ’90 România era o pată albă pe harta transplantului european. În 1997 s-au făcut primele prelevări multiorgane de la donatorul în moarte cerebrală. Numărul donatorilor a început să crească, mai ales după înființarea Agenției Naționale de Transplant în anul 2005 ajungând să se apropie de 150/ an în anii 2013 și 2014. După anul 2015, însă, acest număr începe să scadă, ajungând în anul 2024 la doar 75.

Continuarea eforturilor pentru creșterea numărului de donatori rămâne si de aici înainte principalul obiectiv al tuturor celor care alcătuiesc comunitatea transplantului din România.

Povestea celor 25 de ani de transplant hepatic în România este o poveste de succes și poate fi considerată una din marile realizări ale medicinei românești. 

E o poveste care continuă iar transplantul hepatic redă viață și sănătate multor oameni aflați în suferință! Povestea transplantului românesc este, de fapt, povestea fiecăruia dintre ei!

Sursa: dcnews.ro