Prof. Dr. Liana Gheorghe, gastroenterolog, a vorbit despre impactul Hepatitei Delta.
“Trebuie să încep prin a vă spune că impactul este remarcabil, la nivel mondial, adică se consideră că există undeva până la 60-72 de milioane de persoane infectate cu virusul hepatic Delta. De fapt, infecția Delta este o coinfecție B cu Delta. Ceea ce aduce particular acest dublet de virusuri este că transformă boala hepatică într-una foarte severă, rapid progresivă, care în mai puțin de 5-10 ani, comparativ cu alte mono-infecții care au nevoie de 3 decenii sau mai mult, ajunge la ciroză hepatică, ajunge la hepatocarcinom, la nevoia de transplant hepatic și se asociază cu o rată mare de mortalitate în absența unei intervenții.
Prof. dr. Liana Gheorghe: Prevalența Delta este de 33%, deci unul din trei pacienți infectați cu virus B în România are și virus Delta
În România, avem date – am avut dintotdeuna, pentru că avem o mare prevalență a infecției Delta -, avem un studiu din anul 2015 pe care l-am efectuat în centrele de hepatologie și de gastroenterologie – e vorba despre o prevalență, de o frecvență a bolii întâlnită în spital, oameni care sunt bolnavi și caută ajutor medical. Acolo aveam o prevalență de 23% – în rândul pacienților infectați cu virus hepatitic B. Date recente, care au încercat să facă o replică la 10 ani distanță a acestui studiu, au arătat că în populația de spital infectată cu virus hepatic B prevalența chiar a crescut. Prevalența Delta este de 33% – unul din trei pacienți infectați cu virus B în România are și virus Delta.
Sursa: dcnews.ro
Leave a Reply