Ziua nationala a transplantului este in primul rind sarbatoarea pacientilor transplantati, la care participa ei si familiile lor, echipele medicale care i-au ingrijit, autoritatile sanitare din Romania, care asigura cadrul organizatoric si finantarea programului national si, nu in ultimul rind, mass-media.
Este o sarbatoare a triumfului vietii, la care ne bucuram impreuna cu totii!
In acest an aniversam 25 de ani de la primele prelevari multiorgane de la donatorul in moarte cerebrala, unul din momentele importante in evolutia transplantului romanesc modern, efectuate la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Urgenta Floreasca si Spitalul Judetean Targu-Mures,
In aprilie-mai 2000 au fost efectuate primele transplanturi hepatice reusite la Institutul Clinic Fundeni de catre echipa pe care am coordonat-o impreuna cu regreatul profesor Dan Tulbure.
Cei doi Gheorghe (Gheorghe Penea si Gheorghe Badea) transplantati la foarte scurt timp unul de altul au astazi 22 de ani de la operatia care le-a salvat viata.
Iar daca Pastele care se apropie este sarbatoarea Invierii, gindurile noastre de recunostinta se indreapta, in acelasi timp, catre aceia care astazi nu mai sint printre noi dar datorita carora pacientii transplantati traiesc: donatorii de organe. Si nu putem sa nu remarcam semnificatia profund crestina a donarii, gestul de suprema generozitate prin care unii oameni, plecind din aceasta lume, inteleg, ei si familiile lor, sa-si ajute semenii aflati in suferinta
Tot in anul 2000 au mai fost efectuate alte 6 transplanturi hepatice . Unul dintre pacienti, dl Gavril Paraschiv s-a intors de la moarte la viata, si-a dat ulterior doctoratul in drept si a construit o fintina pe care a denumit-o „Fantina sanatatii”.
Iar Timeea Balogh care atunci cind a fost transplantata abia implinise un an de viata are astazi 21 de ani, este studenta si partenera tatalui ei intr-o firma care construieste case modulare.
De atunci si pina astazi peste 1000 de pacienti au fost transplantati la Institutul Clinic Fundeni,
Pionieratul a fost o perioada dificila, pe alocuri dramatica si pe care am reusit sa o depasim prin munca de echipa desfasurata zi si noapte, cu sprijinul conducerii Institutului si autoritatilor sanitare din Romania. O mentiune speciala pentru presa, care nu s-a lasat indusa in eroare de neadevarurile colportate de inamicii transplantului si, investigind cu profesionalism, a aflat adevarul si l-a transmis in mod corect populatiei.
Ca si atunci, la inceput, si astazi simtim aceeasi nevoie de informare corecta si de promovare a donarii de organe si a transplantului ca procedeu medical care salveaza vieti.
In prezent, in Romania functioneaza trei programe de transplant hepatic (Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti, Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi).
Mai mult decit atit, s-a format o scoala de transplant hepatic, cu elevi straluciti (Prof. Vlad Brasoveanu, prof. Cristian Lupascu, dr. Doina Hrehoret) care astazi preiau stafeta de la cei care i-au format si care au fost deschizatorii de drumuri.
Pacientii transplantati au format asociatii puternice care sa le apere drepturile si care sa promoveze ideea de transplant; dintre acestea as cita, fara indoiala, in primul asociatia LiverTrans, condusa de dna dr. Crina Stefanescu.
Se poate spune ca programul national de transplant a ajuns intr-o faza de maturitate. Pe linga cele trei programe principale de transplant de organe (rinichi, ficat si cord) a aparut si transplantul pulmonar la Spitalul Sf Maria din Bucuresti. S-a dezvoltat transplantul medular la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Judetean Targu-Mures si Spitalul de Pediatrie „Louis Turcanu” din Timisoara precum si transplantul de testuturi (cornee, piele, os si tendon).
Romania are astazi o buna insertie internationala, tradusa prin parteneriatele pe care Agentia Nationala de Transplant le are cu organizatia „Eurotransplant” sau cu agentiile de transplant din Italia, Bulgaria si Republica Moldova.
Asociatia profesionala „Romtransplant” a jucat, de asemenea, un rol important in dezvoltarea transplantului romanesc. Infiintata in anul 1998, organizeaza in acest an cel de-al 12-lea Congres (Iasi, 15-16 septembrie, Rresedinte Congres; Prof.dr. Adrian Covic), cu participare nationala si internationala, la care vor fi prezentate rezultatele obtinute si ultimele noutati in transplantul de organe si tesuturi.
Am reusit sa traversam cu bine perioada foarte dificila a pandemiei; numarul de transplanturi a scazut mai ales datorita reducerii activitatii unor spitale de la care proveneau donatorii. De remarcat ca nici un organ nu a fost pierdut in aceasta perioada si ca echipele de transplant au fost prezente la datorie ori de cite ori a fost nevoie.
In cursul acestei saptamini au fost finalizate ghidurile Ministerului Sanatatii ceea ce reprezinta un important progres in actvitatea de transplant pe care o reglementeaza mai riguros si mai precis.
Sa ne bucuram inca o data ca sintem impreuna si aniversam, la fel ca fiecare an, trimuful vietii cu ajutorul transplantului! Si pentru ca sintem inainte de Sarbatorile de Pasti dati-mi voie sa va spun de pe acum „Hristoa a Inviat”!